Syvsovere snuer det gode humør væk
Det har længe været velkendt, at en god nats søvn er godt for både humøret og helbredet, men nyere forskning viser, at der er grænser for, hvor længe det er sundt at sove. Selvom kroppens produktion af glædeshormoner som endorfin og melantonin stiger, når vi sover, kan for meget søvn faktisk resultere i et ringere humør og et dårligere immunforsvar.
Stå op før stresshormonerne
Forskere fra University of Toronto har undersøgt sammenhængen mellem velvære og søvnvaner blandt mennesker i aldersgruppen 17-79 år. Her blev i alt 735 personer spurgt til deres søvnvaner samt sundheds- og følelsesmæssige tilstand. Forskerne kunne på baggrund af undersøgelsen konkludere, at morgenmennesker er mere motiverede og positive samt har et bedre helbred sammenlignet med mennesker, der har svært ved at komme op om morgenen. Forklaringen findes blandt andet i det faktum, at hvis du rykker for meget på din døgnrytme, øger din krop naturligt produktionen af stresshormoner.
Find rytmen og undgå ”socialt jetlag”
Menneskers døgnrytme tilpasses solens cyklus og er på den måde biologisk betinget. Så hvis du ikke har et nogenlunde mønster i dine søvnvaner, oplever din krop det som at flyve igennem flere tidszoner, og deraf kommer begrebet om socialt jetlag.
Mennesker er afhængige af lys, og grunden til at a-mennesker trives bedre end deres modsætninger er simpelthen, at de får mere dagslys.
Leave a comment
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.