https://www.blivgladnu.dk/vinterdeprimeret-her-er-9-gode-rad-der-kan-praege-dit-humor-i-opadgaende-retning/

Vinterdeprimeret? Her er 9 raske råd, der kan præge dit humør i opadgående retning

Vinterdepression - gode råd

Er du én af dem, der hænger med mulen så snart sommer bliver til efterår, og der pludseligt er lange udsigter til længere dage med bedre udsigter? Så er du ikke alene.

Vi er rigtigt mange, der oplever, at vores humør tager et dyk i takt med at det bliver mørkt, koldt og kedeligt. Men fortvivl ikke – der er en masse, du kan gøre for at vende mundvigen opad igen. Her får du 9 råd, der helt sikkert vil hjælpe dig til et bedre humør, mens vi venter på, at forårets fryd indtræffer.

1) Ud i lyset

Selvom solen sjældent kigger frem i løbet af den danske vinter, er det vigtigt, at du kommer lidt ud hver dag. Det er eksempelvis en god idé at gå en tur i middagspausen, hvor lyset udenfor er stærkest. Selv når solen det meste af tiden ikke brænder igennem de tunge, grå skyer, giver det stadigvæk en masse til humørbanken at være under den bare himmel. Ligeledes er det en god idé sidde ved et vindue, når du opholder dig indendøre.

2) Motioner humøret i møde

Alverdens studier har gang på gang konkluderet, at motion har en utrolig effektiv indvirkning på depression. Når vi motionerer, frigives endorfiner i hjernen, og de giver en naturlig lykkefølelse. Hvis du så endda motionerer udenfor i dagstimerne, slår du to fluer med et smæk.

3) Giv dig selv lov til at sove tilstrækkeligt

Det er aldrig sundt at negligere sit søvnbehov – og slet ikke om vinteren, hvor vi ikke får lige så meget energi fra solen, som vi gør i sommerhalvåret. Når du ikke sover nok, kan det have en masse bivirkninger som eksempelvis diabetes og overvægt. Desuden føler du dig træt og irriteret, hvilket naturligvis vil lægge en dæmper på dit humør – vinterdepressiv eller ej. Omvendt må du heller ikke sove for meget, da det for mange mennesker kan give samme irritation og uoplagthed. Så, lyt til din krop og tag den søvn, du har brug for. Ikke mere, ikke mindre.

TIP: Hvis du oplever, at du har svært ved at få din nattesøvn til at hænge sammen, og ofte oplever at du ‘falder sammen’ i løbet af eftermiddagen, så tag et af de famøse powernaps. Studier viser, at den største effekt nås ved lure på 15-20 minutter. Alt herover kan eftersigende give den modsatte effekt.

4) Hold igen med hurtige kulhydrater

Når du spiser sukker, stiger blodsukkeret hurtigt – men det dykker lige så hurtigt igen. Så når den ‘høj’, du får fra sukkeret, aftager, er du efterfølgende mere træt og sulten, end du var før. Handler det om, at du skal ønsker at snacke, er der mange sunde alternativer som eksempelvis frugtchips.

5) Invester i lysterapi

Når vi nu ikke kan få samme mængder d-vitamin fra solens stråler, kan vi i dag invitere solen indenfor. Diverse lysterapilamper vinder frem med lysets hast, og det er fordi, de er en utrolig let og effektiv kilde til d-vitamin.

Lysterapilamper findes i mange afskygninger, og det kan gøre underværker bare at bruge en halv time foran en ‘daglyslampe’ om dagen. Faktisk har lamperne så stor effekt, at det frarådes at sidde foran én om aftenen, da det kan være svært at sove pga. den energi, lampen overfører.

Hvis du arbejder på et kontor, kan du med fordel købe én i skrivebordsstørrelse, så du i løbet af dagen kan dosere op for D-vitaminerne efter behov.

6)  Sørg for at få nok D-vitamin

I forlængelse af ovenstående punkt viser en nyere rapport fra DTU, at 40% af danskerne ikke får nok D-vitamin om vinteren, samt at hver 10. dansker lider af egentlig d-vitaminmangel. Normalt er solen den største og vigtigste kilde til D-vitaminer, og det er derfor ikke så mærkeligt, at mange kommer i underskud om vinteren herhjemme, da der kan være ubehageligt langt mellem solstrålerne.

Generelt anbefaler læger og sundhedseksperter ikke vitamintilskud i medicinform, så hvis du tror, du er i underskud, kan du prøve at starte med noget fiskeolie eller levertran, der begge er rige på både A- og D-vitamin. Har dette ikke effekt, kan du overveje en lysterapilampe.

FAKTA: Andre steder i verden, hvor der generelt ikke er meget sol året rundt, er det helt almindeligt at få større mængder D-vitamin andre steder end fra solen. På Island er det eksempelvis helt normalt at tage tilskud af d-vitamin på den ene eller anden måde, når nu solen er mindre gavmild på disse kanter.

7) Dupliker din sparegris

Så snart mørket har lagt sit slør over landet, er det altid godt at have noget at se frem til. Eksempelvis er december måned sjældent en lige så ‘mørk’ måned som januar, da de fleste af os går julen i møde med glæde. Det lyder banalt, men hvis du planlægger weekender frem med udflugter, koncerter, rejser eller andet  i sigte, har du hele tiden noget at se frem til – og det kan have overraskende stor værdi.

8) Dyrk din hobby – eller få en ny

Du kender sikkert en gammel krage af en bedstemor, der vinteren lang strikker sweatre til sine børnebørn. Dermed ikke sagt, at du bør gøre det samme, men det er altid en god idé at dyrke en hobby eller passion, når vinteren mindsker vores muligheder for udendørs aktiviteter. Så hvis du længe har overvejet at hoppe over en tung triologi af en bogsamling eller ønsker at dyrke en passion, du sjældent har tid til, kan den mørke tid blive din ven.

Typisk når det er sommer, føler mange, at de laver noget hele tiden, fordi der konstant er ting at gå glip af. Med en god hobby eller passion i den mørke tid kan hullerne i din kalender nærmest blive hellige for dig – se dem som muligheder, at for at investere i dig selv. Smukt, ikke?

9) Nyd ‘den mørke tid’

Når mørket er altoverskyggende, bliver lyset klarere.

Tænd nogle stearinlys og nyd at være i ‘vinterhig’. Hyggen indendøre er bare større, når vinden ruske i vinduerne og regnen siler ned af ruderne. Nyd det, for helt ærligt, hvad skulle du lave udenfor?

Leave a comment