https://www.blivgladnu.dk/hvilken-af-sommerens-festivaler-passer-bedst-til-dig-og-din-musiksmag-her-er-de-4-festivaler-valget-bor-sta-imellem/

Hvilken af sommerens festivaler passer bedst til dig og din musiksmag? Her er de 4 festivaler, valget bør stå imellem

De seneste år er der i Danmark skudt flere festivaler op, end vi nogensinde før har haft på dansk jord. Det er naturligvis dejligt med et stort tag-selv-bord, når det kommer til musikoplevelser, men hvilken festival passer egentlig bedst til dig og din musiksmag?


Roskilde Festival – hjørnestenen i dansk festivalkultur

Roskilde Festival behøver vist ingen generel introduktion, da Dyrskueparken i Roskilde har dannet scene for adskillige anmelderroste koncerter i over 40 somre. Men kan den orange festival følge med i en tid, hvor konkurrencen om festivalgængerne er større end nogensinde før?

Med navne som Paul McCartney, Disclosure, Kendrick Lamar, Muse og Pharrell Williams på plakaten er det svært at klandre bookerne for ikke at lande aftaler med de helt store kunstnere. Det er der så nogle, der bifalder, mens andre ærgrer sig over, at festivalen de seneste år har afveget fra at satse stort på det urbane og skæve, som Roskilde Festivalen typisk har haft øre for.

Når nu Roskilde Festival i en vis grad har bevæget sig tættere på mainstream-musikken, særligt udtrykt ved bookningen af Rihanna i 2013, hvor finder du da så det skæve, urbane line-up?

Hvor?
Roskilde Dyrskueplads
Hvornår?
27. juni – 4. juli
Pris?
1940 kr. for både opvarmnings- og musikdagene.


Vanguard Festival – urbant og undergrund

Hvor Roskilde Festival forsømmer, er der andre, der tager fat. Vanguard Festival er en festival, der løber af stablen for bare tredje gang sidst i juli denne sommer. Vanguard blev på førsteåret i 2013 kritiseret for at mangle en rød tråd mellem det hårde hip-hop og det skrøbelige pop, hvorfor festivalen har besluttet at satse på hip-hop og andet urbant musik. Denne satsning afspejles i navne som Mobb Deep, Madvillain, DJ Premier, Bunny Wailer, Lee Fields & The Expressions, Roy Ayers, Bikstok Røgsystem og flere til.

Festivalen strækker sig over to dage og opererer kun med to scener – her er en unik ting ved netop denne festival, at ingen kunstnere optræder samtidigt, hvorfor du aldrig ender i et ”Roskilde-dilemma” om hvilken kunstner, du skal prioritere over en anden.

Hvor?
Søndermarken, København.
Hvornår?
31. juli – 1. august
Pris?
895 kr. for begge dage.


Northside Festival – Roskilde Festivals hurtigt voksende lillebror

Northside Festival så første gang lyset i 2010, og siden da er festivalen vokset støt. Musikmæssigt satser Northside primært på indie, singer-songwriter og pop-rock, dog med få prominente hip-hop-acts, hvorfor festivalen kan siges at tiltale Soundvenue-segmentet.

I år prydes plakaten af navne som blandt andet Alt-J, The Black Keys, Placebo, Anthony and The Johnsons, Grace Jones, Sam Smith, Underworld og den famøse Wu-Tang Clan.

Northside har, i stil med Vanguard, ikke et campingareal som Roskilde Festival er kendt for, og det betyder, at du selv skal sørge for et sted at sove mellem festivaldagene.

Hvor?
Ådalen, Aarhus.
Hvornår?
12. – 14. juni
Pris?
1395 kr. for alle tre dage.


Tinderbox – et skizofrent musikprogram

Det nyeste skud på stammen, når det kommer til festivaler i Danmark, er Tinderbox i Odense. Ikke kun geografisk ligger festivalen mellem Roskilde Festival og Northside Festival, men også musikmæssigt. Festivalen disker nemlig op med et line-up, der rummer mange store som små, spændende navne inden for mange musikgenrer – men måske programmet spænder for bredt?

Tinderbox må være Vanguards modsætning, for Tinderbox kan i bedste Grøn Koncert-stil tiltale en hel familie, da musikken genremæssigt er et broget miks. Her står navne som Robbie Williams og The Cardigans side om side med Calvin Harris, The Prodigy og James Blake.

Der må dog ikke herske den mindste tvivl om, at festivalen har tidstypiske tungvægtere inden for de mange genrer, som festivalen forsøger at repræsentere. Det betyder bare, at med mindre du har en musiksmag lige så bred, som der er radiofrekvenser, vil du sandsynligvis finde mange øl- og tissepauser i programmet, da dette netop ikke retter sig mod et bestemt segment, som det i højere grad er gældende for de øvrige festivaler. Begynderfejl eller en fornuftig helgardering?

Hvor?
Tusindaarsskoven, Odense.
Hvornår?
26. – 28. juni
Pris?
1495 kr. for alle tre dage.

 

Hvad er dine tanker om sommerens festivaler og min udlægning af dem? Kommentér hellere end gerne i feltet nedenfor.

Leave a comment