https://www.blivgladnu.dk/kort-fortalt-hvad-er-mindfulness/

Kort fortalt: Hvad er mindfulness?

De seneste par år har mindfulness vundet mere og mere frem i Danmark. Vi ser det snart allevegne, men har du egentlig styr på, hvad begrebet dækker over?

En kort definition

Mindfulness har rødder i buddhismen. Buddhister tror, at menneskets jagt på evig lykke fører til frustrationer, depression, angst og lidelse.

Mindfulness tager udgangspunkt i denne tanke. Derfor går mindfulness i sin korteste beskrivelse ud på at vågne op til det liv, vi lever i øjeblikket. Det handler ikke om det liv, der har været, eller det liv der måske kommer. Det handler om at være tilstede i nuet – og det skal være på en positiv og opmærksom måde, hvor vi er gode mod os selv.

Opmærksomhed og accept

Opmærksomhed er helt central for mindfulness-træning. Opmærksomheden finder man typisk i en form for meditation, hvor udøveren lytter til den konstante tankestrøm, der er særlig høj, når vi er stille. Alle de tanker der dukker op, noterer man i sit stille sind – og accepterer dem.

Vi mennesker er (desværre) sådan indrettet, at det ikke altid er lutter gode ting, vores bevidsthed rummer. Faktisk er langt de fleste af vores tanker af negativ karakter. I mindfulness er det dog helt essentielt, at man accepterer de negative tanker, vi alle rummer.

Accept betyder i denne sammenhæng, at man tager de ting til sig, som dukker op i bevidstheden, uanset hvad det end måtte være.

Lader du dig skræmme af mindfuldness’ spirituelle afsæt, er der masser af alternativer til mindfulness, som ligeledes handler om at være lykkelig i nuet. Eksempelvis kan der drages mange paralleller til Essenskurser.

På vej mod nuet

Det er sjældent særligt sjovt at være i nuet, hvis vi fylder vores hoved med negative tanker som: ”Hvorfor er der altid så meget kø, når jeg endelig skal hjem fra arbejde?”, ”Den her dag skal bare overstås”, eller ”Hvor ser jeg forfærdelig ud i dag”. Der er desværre uendeligt mange eksempler, for sådan fungerer vores sind – det kommer altid med forslag til ting, som kan forbedres.

Det er netop i denne forbindelse, mindfulness kommer ind i billedet. Mindfulness er nemlig at være til stede i nuet på en måde, hvor vi ikke fordømmer det. Vi accepterer nuet samtidig med, at vi er venlige og kærlige mod os selv.

Altså: Glem fortiden og brug ikke tid på at bekymre dig om fremtiden – lyt til dig selv og vær opmærksom og positiv i nuet.

Dét er mindfulness.

Leave a comment